ΕΛΟΚ


Η ΕΛΟΚ είναι Πανελλήνια συντονιστική επιτροπή συλλόγων, ομοσπονδιών, συνεταιρισμών, ομάδων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο για οικιστικά ζητήματα με πρωτεύον το δασικό πρόβλημα.  Ενδέχεται, εάν κριθεί απαραίτητο, να μετεξελιχθεί σε κόμμα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσωπεί περίπου το 25% του εκλογικού σώματος.
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες  αγόρασαν αγροτική γη με σκοπό να κτίσουν, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.  Κάποιο διάστημα μετά την απόκτηση του ακινήτου, η δασική υπηρεσία χαρακτήρισε τη γη τους δασική και ως εκ τούτου δημόσια και τους θεωρεί καταπατητές. Θα πρέπει να ακολουθήσουν χρονοβόρα και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία αμφίβολου αποτελέσματος για να αποδείξουν ότι η έκταση είναι ιδιωτική και αγροτική. Βάσει της παράλογης ελληνικής νομοθεσίας οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες.  Ανάλογα προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει ξένοι πολίτες και ελληνικές και ξένες εταιρείες. Επενδυτές είναι εξαιρετικά διστακτικοί να κάνουν αγορές γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή η  ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί δασική έκταση.
Η επέκταση των πόλεων δεν έχει ακολουθήσει την ανάπτυξη του πληθυσμού με συνέπεια όλα τα γνωστά προβλήματα, στάθμευσης, κίνησης, ζέστης το καλοκαίρι, έλλειψης πρασίνου.  Παρόλο που η Ελλάδα είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της  Ευρώπης , οι Ελληνικές πόλεις είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες. Ένας λόγος του προβλήματος είναι ότι πολλές περιοχές γύρω από τις πόλεις είναι χαρακτηρισμένες δασικές.
Λόγω της κρατικής ολιγωρίας έχουν ήδη αναπτυχθεί οικιστικά  με ιδιωτική πρωτοβουλία αρκετές περιοχές εκτός σχεδίου. Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, αποκομιδής σκουπιδιών, δρόμων. Η Ελληνική Πολιτεία αρνείται επί δεκαετίες να εντάξει τις περιοχές αυτές σε σχέδιο πόλης.
Όσοι κουράστηκαν να περιμένουν να βρούν το δίκιο τους και έκτισαν,  είτε αναγκάστηκαν να «λαδώσουν» η αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα. Υπάρχουν  αρκετές περιπτώσεις που έκτισαν με νόμιμες άδειες και απειλούνται με κατεδαφίσεις και πρόστιμα επειδή κάποια στιγμή μετά την οικοδόμηση η γη τους χαρακτηρίστηκε δασική.
Η Ελληνική Πολιτεία επικαλούμενη ένα άρθρο του  Συντάγματος αρνείται να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών καταπατώντας ταυτόχρονα ένα άλλα άρθρο του Συντάγματος και θεμελιώδεις αρχές ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με έναν απίστευτο νομοθετικό κυκεώνα έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό χάος στο δασικό θέμα κα όχι μόνο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το Σύνταγμα αλλά εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες που κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κέρδισαν μεγάλες αποζημιώσεις που το κράτος ακόμη δεν έχει καταβάλλει.  Για τον πολίτη μέσου και χαμηλού εισοδήματος  η προσφυγή σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του υψηλού κόστους.
Τα δύο κόμματα (μέχρι πρόσφατα) εξουσίας δίνουν κατά καιρούς υποσχέσεις για τακτοποίηση του θέματος αλλά επί της ουσίας δεν κάνουν τίποτε για να συνεχίσουν να υφαρπάζουν τη ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και να συλλέγουν πρόστιμα.  Επίσης φοβούνται την έντονη αντίδραση διαφόρων ομάδων που εναντιώνονται σε λύση για διαφορετικούς λόγους :
α) Κάποια αριστερά κόμματα επειδή μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους είναι φανατικοί οικολόγοι και επίσης σύμφωνα με τη κοσμοθεωρία τους όλα ανήκουν στο κράτος.
β)  Δικηγορικοί Σύλλογοι επειδή έρχονται εκατοντάδες υποθέσεις  γύρω από αυτά τα ζητήματα στα δικστήρια κάθε χρόνο.
γ) Σύλλογοι Δασολόγων επειδή  δασονόμοι και δασάρχες έχουν ένα επιπλέουν εισόδημα από μίζες.
δ) Διάφοροι δικαστές για το ίδιο λόγο.
ε) Περιβαλλοντικές ΜΚΟ για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και να συνεχίσουν να παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις.
Τα ΜΜΕ έχουν συντελέσει στο μεγάλο βαθμό παραπληροφόρησης που υπάρχει στην κοινή γνώμη και στην κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για όσους αντιμετωπίζουν οικιστικά προβλήματα.  Ο σκοπός μας δεν είναι να βλάψουμε το περιβάλλον αλλά να το προστατέψουμε.  Η μεγάλη πλειοψηφία το μελών μας είναι φυσιολάτρες και αυτός ήταν ένας λόγος που τους οδήγησε να αγοράσουν γή σε φυσικό περιβάλλον.  Προτείνουμε λύσεις που αυξάνουν τον αριθμό των δασών αλλά και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Πολλές απο τις πολιτικές που προτείνουμε εφαρμόζονται ήδη σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες. 


Επικοινωνία:
GReACTIV



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου